torstai 2. huhtikuuta 2015

Ihanuuksien Ihanuus - Pavlova


Miten olenkaan voinut sivuuttaa näin ihanan ja lopulta varsin helpon tarjottavan kuin Pavlova. Vielä, kun variointimahdollisuuksiakin tällä kakulla on vaikka kuinka. Nyt jo näen silmissäni tämän kesän tuoreilla marjoilla koristeltuna. Hedelmäosastolla olikin vaikeuksia päättää, mitä kaikkea kärryyn lastaan niin, ettei koristelusta tule kuitenkaan sekava.

Mikään pikajälkkäri tämä ei varsinaisesti ole, koska marenkipohja kestää paistua kohtalaisen kauan. Mutta tietty mikäli pohjan tekee etukäteen valmiiksi, on kakun kokoaminen varsin nopeaa. Itse tein kakun edellisenä päivänä ja koristelin vasta juuri ennen tarjoilua, koska pelkäsin, että marenki vettyisi, jos täyte olisi seissyt pohjan päällä pidempään. Tein tätä siis pienemmän 1-vuotissyntymäpäiville varsinaisen kakun lisäksi ja toivoin pääseväni tämän kanssa helpolla itse juhlapäivänä.

Marengin valmistuksessa käytin pohjana Valion sivuilta löytynyttä ohjetta, joskin korvasin Maizenan perunajauhoilla.

POHJA

4 valkuaista
2,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl valkoviinietikkaa
2 tl perunajauhoja

KORISTELU

2 prk Valion sitruunarahkaa
3 viikunaa
2 passionhedelmää
2 kiiviä
pensasmustikoita

voita leivinpaperin voiteluun

Kuumenna uuni 100 asteeseen. Piirrä leivinpaperille halkaisijaltaan 26 cm oleva ympyrä. Alkuperäisessä ohjeessa tämä taisi olla 25 cm, mutta koska käytössä oli sopivasti 26 cm:nen kakkuvuoka, käytin sitä. Aseta paperi uunipellille varmuuden vuoksi piirrospuoli alaspäin. Voitele alue kevyesti voilla.


Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Jos olet epävarma erottelussa, kannattaa varmuuden vuoksi erotella munat yksi kerrallaan esimerkiksi juomalasiin ja kaataa valkuainen siitä vatkauskulhoon. Ei sitten harmita niin paljon, kun se viimeinen hajoaa ja saa aloittaa koko homman alusta.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Voit testata tätä lopuksi kääntämällä kulhon ylösalaisin. Vaahtohan ei saisi sieltä tippua, jos se on riittävän kovaa.

Lisää seuraavaksi sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Seos muuttuu kiiltäväksi. Lisää sitten vaniljasokeri ja viinietikka. Sihtaa lopuksi joukkoon perunajauho ja sekoita.



Lusikoi tai halutessasi pursota vaahto voidellulle leivinpaperille. Tee reunoista korkeammat kuin keskiosasta.



Paista marenkia uunin keskitasolla 1 t 30 min tai kunnes pohja on päältä rapea ja oljenvärinen, mutta sisältä vaahtomainen. Anna pohjan jäähty ennen kuin siirrät sen, ettei käy kuten ensimmäiselle pohjalleni, joka hajosi, kun yritin siirtää sitä.

Itse kakku oli tosiaan nopea koota samalla kuin laitoin muitakin tarjottavia esille. Hedelmien alle lusikoin reilun purkillisen, ehkä puolitoista, Valion sitruunarahkaa. Tähän päälle passionhedelmien sisukset. Kiivit ja viikunat olin pilkkonut valmiiksi ja mustikat ripottelin sitten vielä koko komeuden päälle.


Tarjottavana Pavlova oli todella kiitollinen ja näyttävä. Turhaan ehkä jotenkin pelkäsin sitä ja ajattelin turhan vaativaksi. (No tietysti se ensimmäinen marenki meni muruiksi, mutta...) Plussaa siitä, että koristeluun ei tuhraudu aikaa, jota ei kuitenkaan lasten kanssa koskaan ole. Näin tässä tosiaan lisäksi paljon muuntelumahdollisuuksia: kesällä erilaisia marjoja, pehmeää jäätelöä, pääsiäisenä mangoa, jouluksi granaattiomenaa, piparinmuruja tai melkein mitä vaan.

Mutta ennen kaikkea tämä oli aivan mielettömän hyvää! Kaikki upposi vieraiden suihin eikä tarvinnut syödä jämiä omaan napaan koko viikonloppua. Vaikka tätä olisinkin ehkä toisen kierroksenkin voinut ottaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti